miercuri, 31 octombrie 2012

Ce este un plan de afacere?

Afacerea = intenţia unei persoane (fizice sau juridice) de a face/a întreprinde anumite activităţi în scopul obţinerii unui profit
O afacere trebuie aşadar bine pregătită, din timp, exact aşa ca atunci când îţi construieşti o casă; trebuie ca înainte de a te apuca de construcţia efectivă, să pui pe hârtie sub forma unui proiect concepţia şi calculele tale. Acest proiect este planul de afaceri: proiectul afacerii tale. Şi, evident o afacere bună necesită un plan de afaceri bine conceput.
Planul de afaceri este prezentarea scrisa a ceea ce doriti sa realizati cu afacerea d-voastra, precum si a modului in care intentioanti sa va folositi resursele ca sa va atingeti scopurile. Un plan de afaceri bun este o schema de actiune construita logic. El presupune o gandire de perspectiva asupra afacerii d-voastra, si, pornind de la obiectivele pe care vi le-ati stabilit, cuprinde toate etapele si resursele de care veti avea nevoie pentru a ale atinge intr-o perioada de timp determinata.  

Un plan de afaceri se bazează pe următoarele elemente:
  • un întreprinzător (omul de afaceri), care îşi asumă conştient anumite riscuri şi doreşte să obţină un anumit profit
  • mai multe activităţi care consumă resurse şi care generează profit (ideea de afacere)
  • un mediu în care se desfăşoară aceste activităţi (mediul de afaceri).

 
Un plan de afaceri este un instrument de lucru pentru management. El dă posibilitatea managementului să planifice creşterea firmei şi să anticipeze schimbările ei structurale. Dupa ce a fost elaborat planul de afaceri devine un ghid in activitatile pe care le intreprinde.
 
Planul de afaceri poate lua diferite forme, de la un document produs în mod profesionist, la un manuscris care serveşte ca documentaţie pentru scopurile, obiectivele, strategiile şi tacticile firmei. El stabileste misiunea, obiectivele, strategia si planurile de actiune pentru derularea unei activitati specifice pe parcursul unei perioade viitoare determinate. Acesta nu constă în simpla detaliere bugetară pentru următorii ani sau o extrapolare a indicatorilor economici din anii anteriori în perioada viitoare, ci cuprinde un mod de gandire si de actiune pentru a atinge obiectivele referitoare la viitorul organizaţiei. 
Planul de afaceri este documentul construit pentru a determina drumul de parcurs al unei intreprinderi (firme) intr-o anumita perioada de timp.
 
În orice formă de prezentare, un plan de afaceri este o reprezentare scrisă simplă şi clară a orientării firmei, a modului cum firma îşi va realiza obiectivele propuse şi cum va arăta în următorii 3-5 ani, odată ce ţinta vizată a fost atinsă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu