marți, 19 februarie 2013

Nu uitati de marketing cand scrieti un Plan de Afaceri !


Pentru cei care isi doresc sa scape de un servici si să devină proprii lor stăpani elaborarea unui plan de afaceri este primul pas. Dacă vrei să diminuezi cat mai mult riscurile unui esec elaborarea unui plan de afaceri inainte de a incepe efectiv afacerea, este recomandat de toti specialistii.
In general un Plan de Afaceri are mai multe sectiuni: descrierea generală a afacerii, piata potentială, clientii potentiali, organizarea procesului productiv (sau dapa caz servicii, comert), resurse umane, planul financiar, s.a.m.d.
Una dintre principalele probleme ale întreprinzătorilor aflati la inceput de drum este că nu au experiență in marketing. Multi dintre cei care se hotarasc să pornească o afacere sunt buni ingineri, arhitecti, experti IT, consilieri financiari, mecanici de exceptie, buni instalatori si sunt in general experti in nisa in care vor să isi dezvolte afacerea, dar nu au experienta in marketing. In timp ce unii nu iși dau seama că  succesul afacerii depinde de o strategie de marketing solidă, alții știu că e important, dar nu știu de unde să înceapa. De prea multe ori cei aflati la inceput de drum se concentreaza pe anumite aspecte tehnice ale afacerii sau pe detalii legate de bugetul de venituri si cheltuieli si fluxul de numerar, iar la capitolul marketing se gandesc doar la promovare si nu acordă atentia cuvenita cercetarii de piata, segmentarii clientelei, pozitionarii sau strategiei de marketing mix.
Trebuie sa retineti: nu contează cât de ingenios este produsul sau serviciul dvs.! Nimeni nu îl va găsi în cazul în care nimeni nu stie că „e acolo”.
Asa că, atunci cand trebuie să elaborati strategia de marketing nu tratati acest capitol in mod formal. De exemplu, e simplu să iti imaginezi că toată lumea trebuie să isi repare masina si ca toti locuitorii dintr-o zona vor veni la tine dacă e vorba de un plan de afaceri ce se referă la infiintarea unui service auto, sau toată lumea are nevoie de serviciile unui instalator si va apela la tine dacă e vorba de pornirea unei afaceri prin care să se ofere servicii de intretinere si reparatie a instalatiilor, s.a.m.d., dar oare problema poate fi tratată chiar asa simplist? In ce masură produsele pe care vrei să le oferi sunt mai bune decat ale concurentei?; cum sunt preturile oferite de tine in raport cu ale concurentei?; esti in stare să practici preturi mai mici decat ale concurentei fară sa ajungi la faliment?; cum iti atragi clientii?; cum iti fidelizezi clientela?; cum te poti promova cu un buget redus?
Sunt multe intrebări la care, in cazul in care doar vrei să „bifezi” că planul de afaceri a fost făcut poti să răspunzi foarte simplu si repede. Dacă in schimb chiar esti interesat de succesul afacerii, raspunsul la intrebarile de mai sus iti va lua mult timp, dar merită !
Nu uitati: daca nu vinzi chiar daca restul este perfect afacerea nu valoreaza 2 bani!
Asigurati-vă că aveti sanse să vindeti produsele serviciile dvs. si doar după aceea mergeti mai departe cu restul capitolelor din Planul de Afaceri !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu